ARMENIË

tbilisi

Armenië werd aan het eind van de 9e eeuw weer zelfstandig met een opleving van de Armeense kunst als gevolg. De twee kloosters van Haghpat en Sanahin in de buurt van de stad Tumanyan dateren uit deze periode van welvaart, ook wel de Kiurikian dynastie (10e tot 13e eeuw) genoemd . De Byzantijnse kloosters waren belangrijke onderwijscentra en herbergden ruim 500 monniken. Sanahin stond bekend om zijn school van illuminatoren en kalligrafen. De twee kloostercomplexen weerspiegelen het floreren van Armeense religieuze architectuur, een unieke stijl die ontstond uit een vermenging van de Byzantijnse kerkelijke architectuur met de traditionele volksarchitectuur van de Kaukasus. Beide staan ze op de lijst van UNESCO.

tbilisi-2

Dilidzjan is een stad in Armenië. Deze stad en haar omgeving waren een belangrijk kuuroord in de Kaukasus in de laatste decennia van de Sovjet-Unie. De stad is ook tegenwoordig nog een bestemming voor toeristen. In de regio kan men meerdere kloosters en kerken bezichtigen en wandelen door het groene Kaukasus gebergte. De stad ligt in het Dilidzjan Nationaal Park.

tbilisi-5

Jerevan is de oudst bewoonde stad ter wereld, maar oude gebouwen zie je er maar weinig. Dit komt door oorlogen en aardbevingen. Veel mooie straatjes, gezellige terrassen en reusachtige pleinen, zijn er wel te vinden. Onder de Republic Square ligt een grote bunker. Belangrijk in Armenië is de genocide, die tussen 1915 en 1922 plaatsvond. Deze genocide heeft nooit veel aandacht gekregen en wordt ook niet door alle Europese landen erkent. Daarom wordt het ook vaak ‘de vergeten genocide’ genoemd. Meer dan een miljoen Armenen zijn vermoord. Dit heeft diepe sporen nagelaten. Net buiten de stad staat een enorm monument.

tbilisi-6

De Garni-tempel, vernoemd naar het plaatsje Garni dat er vlakbij ligt (32 kilometer ten zuidoosten van Yerevan), is het enige Graeco-Romeinse bouwwerk in Armenië. De tempel of peripteros, gebouwd uit basalt In een Ionische stijl, ligt op een hoog rotsplateau vanwaar de bezoeker een spectaculair uitzicht heeft op de Azat-river. Uit opgravingen is gebleken dat op deze strategische plek eerder een fort heeft gestaan. Vermoedelijk bevond zich hier vanaf de derde eeuw v. Chr. een zomerresidentie van de Armeense koningen. Naast de tempel zijn resten gevonden van andere gebouwen, zoals een zevende eeuwse kerk met vier apsiden, een paleis en een badhuis met mozaiekvloer uit de derde eeuw. Tijdens een zware aardbeving in 1679 werd de tempel volledig verwoest en raakte in de loop der tijd bedolven onder lagen aarde en stof. In 1909 werd het heiligdom ontdekt door archeologen, maar werd pas tussen 1969 en 1975 opnieuw opgebouwd. Doordat veel oorspronkelijk bouwmateriaal was blijven liggen, heeft men de tempel grotendeels met de originele stenen kunnen laten herrijzen.

tbilisi-7

Noravank ligt 120 kilometer van Yerevan op een plateau in een nauwe, door de rivier Darichay uitgesleten kloof met rode rotsen. Het complex is vooral bekend door de aan de Moeder Gods gewijde kerk met twee verdiepingen.

tbilisi-9

In de nabijheid van de stad Sisian in de Armeense provincie Sjoenik vindt men Zorats Karer, een oude steencirkel die fungeerde als sterrenwacht. Het gebied is onderzocht door een team archeologen van de Universiteit van München. Zij concludeerden dat de Sterrenwacht Karahunj, zoals de vindplaats officieel heet, kan worden gezien als het Stonehenge van Armenië. Rond de steencirkel stond een muur van leem en rots. De archeologen vermoeden dat het gebied tussen de brons- en de ijzertijd werd gebruikt als necropool. In het gebied zijn 223 grote stenen graven gevonden. De menhirs op de tombes zijn tot 2,8 meter hoog en wegen elk tien ton. In 84 van de stenen is een cirkelvormig gat aangetroffen. Russische en Armeense archeoastronomen stellen dat de rechtopstaande stenen werden gebruikt voor astronomische waarnemingen. Zo scheen de zon op de dag van de zomerwende precies door de gaten in vier van de stenen. Op dezelfde dag scheen de ondergaande zon door vier andere gaten.

tbilisi-8

Goris is gelegen in een dal tussen groene heuvels, met indrukwekkende rotsformatie’s en (bewoonde) grotten. De stad beschikt over de mooiste architecturale meesterwerken in Armenië. De oude gebouwen hebben het hier gehaald van de monotone Sovjet-Russische bouwwerken die op de meeste andere Armeense plaatsen overheersen. Goris is beroemd om de middeleeuwse rotswoningen die in de zachte rotsen zijn uitgehouwen.

tbilisi-10

In het zuidoosten van Armenië, in de provincie Syunik, ligt het dorp Khndzoresk. Hier sloegen de bewoners de handen in elkaar en bouwden een brug: 160 meter lang, 14 ton zwaar en 63 meter hoog om van de huidige dorpskern naar  de oude grottendorp te geraken. Aan een diepe kloof ( Khor Dzor) liggen namelijk honderden grotten uitgegraven in de bergwanden. Het grottendorp is meer dan 1000 jaar oud. Aan het einde van de 19de eeuw was Khndzoresk één van de grootste dorpen van oost-Armenië. Vandaag tellen we een 400-tal grotten in deze heuvels. Ze bleven in gebruik tot midden 20ste eeuw.

 

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: