IRAN

tbilisi-12

Een moderne metropool waar meer dan 10 miljoen mensen wonen en werken. Het economische hart van de stad is de bazaar in het zuiden. De rijkere Tehrani wonen in het noorden waar de lucht nog net wat frisser is. Noord en Zuid zijn verbonden door de 18 km lange Valiasr straat. Dagelijks passeren hier misschien wel een miljoen auto’s. Rondlopen in Teheran is een uitdagende belevenis die niet elke toerist op rondreis in Iran kan waarderen. De verkeersdrukte, de smog, het kabaal en de brute stadsbouw laten weinig aan de verbeelding over. De afgelopen vijftig jaar is de bevolking van Teheran explosief toegenomen met alle gevolgen van dien. Toch herbergt deze metropool ook mooie plekken en musea hoewel die vaak lastig te vinden zijn zonder gids. Aanraders zijn het Sa’ad abad paleizencomplex, de National Treasury, het Azadi monument, het Golestan paleis en de overdekte Tehran Bazaar-e bozoorg. Op de Tochal berg ligt het hoogste hotel ter wereld.

tbilisi-14

Abyaneh is een pittoresk bergdorpje in centraal Iran. De roodleme huizen liggen prachtig verscholen aan de voet van de Karkas berg. De kleurrijke, gastvrije bevolking leeft een traditioneel bestaan. Een ezel als vervoersmiddel is dan ook helemaal niet raar. De 350 inwoners zijn trots op hun klederdracht en handicraft. Abyaneh is misschien wel het meest authentieke plaatsje van Iran en een bezoek meer dan waard. In de steegjes tussen de leme huisjes is het heerlijk bijkomen van de drukte in de steden. Dompel je onder in het bestaan van 1000 jaar geleden met de geur van houtvuur in de straatjes.

tbilisi-13

Isfahan is de op twee na grootste stad van Iran. De stad ligt ongeveer 340 km ten zuiden van Teheran. De stad ligt in een oase op het hoogland van Iran, aan de noordoever van de Zayandeh. Isfahan staat bekend om zin Imam Plein. Dit plein is één van de allergrootste pleinen ter wereld en lang is het ook het grootste plein geweest ter wereld. In 1979 is het door de UNESCO tot wereldergoed verklaard. Het plein is omgeven voor bazaren en er wordt veel handel gedreven. Op het plein is vanalles te beleven, veel jongeren komen er samen, er zijn ritjes met paard en wagen te maken en vroeger werden er polo wedstrijden gehouden op een gedeelte van het plein. Aan het plein staan twee bekende moskeeën eentje met een gele en eentje met een turquoisen koepel. De Masjid-i-Sjah (de vrouwenmoskee) heeft een goudkleurig (gele) koepel en ook van binnen zijn die kleuren terug te vinden. De Masjid-i-Sjeik-Lutfullah (de mannenmoskee) is een moskee met de herkenbare turqouizen koepel. Aan het plein ligt ook het Ali Qapupaleis.

 

 

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: