TURKMENISTAN

tbilisi-15

Asjchabad is de hoofdstad van Turkmenistan. De stad is gelegen in de Karakum-woestijn aan de voet van het gebergte Kopet-Dag. De stad is pas gesticht in 1818 en daarmee relatief jong. In 1885 werd de stad aangesloten op de Trans-Kaspische spoorlijn en in de negentiende eeuw begon Asjchabad zich onder bestuur van het Keizerrijk Rusland in rap tempo te ontwikkelen. De stad heeft een aantal mooie musea, paleizen en stadsparken.

 

tbilisi-16

Darvaza is een dorp in Turkmenistan. Het ligt in de Karakumwoestijn, in de provincie Ahal en zo’n 260 km ten noorden van de hoofdstad Ashgabat. Het dorp is bekend door de Poort naar de hel, een 20 meter diep en 72 meter breed gat waaronderin gas brandt. Dit was ooit een met aardgas gevulde grot die gevoed werd door een lager gelegen gasveld. Tijdens een boring in 1971 stortte de grot in. Men besloot dat het het veiligste was om het gas dat uit de grond kwam aan te steken met de verwachting dat het snel opgebrand zou zijn. Het gas brandt echter nog steeds en is ’s nachts van kilometers afstand te zien. Omdat het vuur een zwavelgeur verspreidt wordt het de poort naar de hel genoemd.

tbilisi-17

Kunya-Urgench ligt in het noordwesten van Turkmenistan, op de linkeroever van de Amu Daria-rivier. Urgench was de hoofdstad van de regio Khorezm, onderdeel van het Achaemenidische Rijk. De oude stad bevat een reeks monumenten, voornamelijk uit de 11e tot de 16e eeuw, waaronder een moskee, de poorten van een karavanserai, forten, mausolea en een 60 meter hoge minaret. Ze getuigen van een voortreffelijke architectuur en vakmanschap. De invloed hiervan bereikte Iran en Afghanistan, en later de architectuur van het Mogul-rijk van 16e-eeuws India. De concentratie heilige islamitische objecten in Kunya-Urgench maken de stad tot een populaire plaats voor pelgrims.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: