OEZBEKISTAN

tbilisi-18

Khiva, een stad ouder dan duizend jaar, gelegen op 32 km van Urgench op een oude karavaanroute. Ze behoorde tot het koninkrijk Khorezm, zelf van Iraanse oorsprong, welvarend dankzij de verbetering van de irrigatietechnieken, van uitzonderlijk belang binnen deze woestijn van Karakoum. De stad deelde het lot van dit koninkrijk dat beurtelings werd overrompeld door de Arabieren in 712, door de Mongolen in 1221, door Tamerlan op het einde van de 14de eeuw en door de Oesbeken in 1512. Khiva herleefde eindelijk als hoofdstad van een onafhankelijk kanaat in het begin van de 17de eeuw. Na onophoudelijke oorlogen kon de sjah van Perzië, Nadir Sjah, Khiva in 1740 opnieuw annexeren. Pas in het begin van de 19de eeuw, in 1804, schonk de dynastie van de Koungraten de onafhankelijkheid en luister terug aan het kanaat. Er is een binnen- en buitenstad, elk met hun eigen ommuring: de Dihan Kala, of de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft, en de Ichan-Kala, de binnenstad, een waar openluchtmuseum!

mondays-3

De stad Bukhara ligt aan de Zijderoute en is meer dan 2000 jaar oud. Bukhara geldt als het meest complete voorbeeld van een middeleeuwse plaats in Centraal-Azië, met een stedelijk karakter dat nog grotendeels intact is. Monumenten die zijn overgebleven zijn onder andere de beroemde graftombe van Ismail Samani, indrukwekkend door z’n sobere elegantie en een meesterwerk van islamitische architectuur uit de 10e eeuw. Tijdens de 11e eeuw werd de opvallende Poi-Kalyan-minaret gebouwd – een meesterwerk qua decoraties van baksteen – samen met het grootste deel van de Magoki Attori-moskee en het Chashma Ayub-heiligdom. Uit de 17e eeuw resteert nog een groot aantal madrassas.

tbilisi-20

Sachrisabz is een stad in Oezbekistan. Timoer Lenk, de 14e-eeuwse heerser en veroveraar is hier geboren. Hij bouwde er zijn paleis en zijn graftombe. Timoer is echter niet begraven in Sachrisabz, maar in de Gur-Emir in Samarkand.

mondays-4

De historische stad Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van culturen uit de hele wereld. De stad werd gesticht in de 7e eeuw voor Christus als het oude Afrasiab. De meest belangrijke ontwikkelingen maakte Samarkand door van de 14e tot de 15e eeuw tijdens de Timurid-periode. De belangrijkste monumenten in de stad zijn de Registan-moskee en madrassas, de Bibi-Khanu-moskee, de complexen Shakhi-Zinda en Gur-Emir en het Ulugh-Beg’s-observatorium. Hoewel de belangrijkste monumenten goed zijn onderhouden, is een deel van de middeleeuwse kenmerken toch verloren gegaan. Niettemin is er nog steeds een aanzienlijk deel van de stad bewaard gebleven, waaronder een aantal prachtige traditionele huizen.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: