DAG 24

Onze wekker gaat af! Alles bij elkaar nemen en tijd voor het ontbijt. Als we de rekening krijgen, klopt het niet met wat ze ons gisteren hebben gezegd. De vrouw wordt een beetje kwaad als ik erover begin en stuurt me naar de bazin van het restaurant. Die spreekt natuurlijk geen Engels, maar de man haalt zijn rekenmachine boven en laat ons $20 zien. Ik zeg hem eerlijk dat de vrouw gisteren $24 heeft gezegd voor ons gevieren. De man blijft aandringen op de $20, dus zeg ik maar dat het ok is. We checken vervolgens uit en rijden naar de bank, want in Turkmenistan ben je niet veel zonder de lokale munt. Vervolgens rijden we naar het winkelcentrum, wat er ook weer indrukwekkend uitziet vanbinnen. Van de hitte, hebben we al aardig wat dorst gekregen. We besluiten iets te gaan drinken en nog iets lekkers te eten. Vervolgens stoppen we even langs de supermarkt. Peperduur is alles! We gaan enkel met het hoogst nodige naar buiten. De stad lijkt eigenlijk wel één groot toneel te zijn. Het lijkt bijna echt onwerkelijk! Blijkbaar hebben ze op korte tijd tegen oude gebouwen witte platen gezet en al de kunstwerken op rondpunten voor de Asia games die plaatsvinden in Septemvet 2017. Het is echt gek allemaal! Even stoppen we langs de ambassade van Oezbekistan in Turkmenistan. Ons visum voor Oezbekistan start later dan dat we het land zouden willen binnengaan, doordat we voor lopen op onze planning. Helaas is de ambassade juist gesloten. Wachten is geen optie, omdat we vandaag nog een heel eind te rijden hebben.

We vervolgens onze weg richting de gaskrater van Derweze. Een tocht langs een afschuwelijk slechte weg, waar de putten zo groot zijn als kinderzwembadjes! Hier en daar krijgen we wel bezoek van een aantal dromedarissen. Dit is echt zo mooi om te zien! De temperatuur is wat minder, want die loopt op tot 48 graden.

Vervolgens start het stuk off road weg naar de gaskrater. We zijn niet alleen, want er zijn een viertal motoren en twee jeeps die ons volgen. De weg is echt pittig!! Glenn doet het gewoon fantastisch! Tot we op een bepaald moment toch komen vast te zitten. In plaats van de juiste handeling te doen, zeggen ze ons toch vooruit te rijden en graven we ons nog verder in. Helaas het is tijd om te onderhandelen over een prijs om ons eruit te halen. Veel valt er niet te bespreken, want ze weten dat we machteloos staan. We besluiten er dan maar mee akkoord te gaan en vervolgen onze weg naar de gaskrater. Eens we daar aankomen is het gewoon onwaarschijnlijk. De gas is ooit aangestoken en brand nu nog steeds. Langs alle kanten zie je het vuur hevig branden. Wanneer de wind komt opzetten is het een hitte die amper te houden is! We kunnen onze ogen echt niet geloven! Dit is echt zo uniek! We blijven maar foto’s trekken en filmpjes maken! Plots zien we nog een team van de Mongol Rally aankomen! Dat hadden we echt niet verwacht! We maken kennis met hen en parkeren vervolgens onze auto achter de berg. Tentjes opzetten, een lekkere maaltijd afwassen en dan de berg op om naar de gaskrater te gaan kijken. We zitten zo’n 10min te kijken, wanneer we plots een wolk zien vooruitgaan over de krater. Glenn vraagt of iemand dit aan het fotograferen is, maar dan komt er plots hevige wind opzetten… ZANDSTORM!!!! We haasten ons als gekken naar beneden. De ene houdt de tenten vast, de anderen gooien zo snel mogelijk alles in de auto! Het deksel van papa’s geleende kookpotten gaat plots vliegen. Als een zot loop ik er achter. Stoelen liggen gekanteld over de grond. Het zand doet pijn aan onze voeten en het vliegt echt overal!!! Dit hebben we nog nooit meegemaakt! Wanneer alles binnen staat ga ik snel in de auto zitten. De mannen blijven buiten staan om te beletten dat de tenten gaan vliegen! De wind en het zand wordt afgewisseld met regendruppels! Het geeft wel een enorme oranje gloed achter de berg. Na een tijdje komt ook Glenn in de auto zitten. Het is nog steeds tegen de 40graden buiten en we zweten ons kapot. Het is ondertussen 1uur en we besluiten toch maar in de tent te kruipen. Wanneer we binnenkomen zien we dat onze tent binnenin ook een zandstorm heeft gezien. We kloppen alles af en leggen ons neer. De hitte is niet te houden en alles plakt en schuurt. Om half 6 moeten we er terug uit dus we hebben onze slaap nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: