DAG 38

Na een extreem rustige nacht, worden we wakker aan het Song Kul meer. Wanneer ik de tent open rits, zie ik voor mij mannen op paarden voorbij galopperen. Overal in het rond staan ook wilde paarden en hier en daar een yurtkamp. Het is gewoon onwerkelijk om in zo’n schoonheid wakker te worden! Ik stap uit de tent en kijk naar achteren. Een prachtig blauw meer met prachtige bergen op achtergrond! We pakken alles bij elkaar en ik vraag Glenn even te passeren bij een busje dat ik in de verte zie. Wanneer we dichterbij komen herken ik de Nederlandse nummerplaat. Niet veel later komt de man uit zijn camper en begint naar ons te zwaaien. We hebben nog niet zoveel overlanders gezien met een wagen dus stoppen we meteen. Er ontstaat een heel tof gesprek en al snel nemen we er onze stoeltjes bij. De man vertelt ons dat er deze middag een wel hele speciale activiteit met paarden plaatsvindt. Deze kansen kom je niet veel tegen, dus beslissen we te blijven. Tijdens de te overbruggen uurtjes besluiten we even alles uit de auto te halen en hem een beetje proper te maken, want met al die slechte wegen zitten er heel wat kilo’s stof verspreid in de auto. Vervolgens gaat Glenn met de man water halen en blijf ik even bij de auto. De zon verrast ons serieus, want binnen de kortste keren zien we zo rood als een pioen! We maken pasta met pesto klaar, ook al hebben we veel meer zin in de kookkunsten van Koken & Co die van topkwaliteit zijn! Mannen te paard komen stilaan dichter bij het yurtkamp. We horen een geit op de achtergrond en voor we het weten gaat de kop eraf. Het spel dat gespeeld wordt is blijkbaar met een aantal mannen te paard die moeten strijden om het lichaam van de geit om dit vervolgens zo snel mogelijk op een doek te gooien. Het is een beetje de rugby van Kyrgystan. Ondanks dat er een geitje zijn leven voor heeft moeten geven is het een enorm indrukwekkend spel om te zien! En voor mensen die van fotografie houden een waar paradijs! Het tweede spel dat wordt gespeeld is een man en vrouw te paard, waarvan de vrouw vertrekt en de man haar moet proberen te kussen en omgekeerd! Het gaat er echt snel aan toe! Nog wat touwtrekken en tenslotte worstelen te paard. We zijn blij dat de hiervoor gebleven zijn en keren vervolgens terug naar de auto. Glenn gebruikt even de Nederlanders hun douche cabine en dan nemen we afscheid. Voor het eerst leek het even of we echt op vakantie waren. Even heerlijk relaxen! We moeten verder, Mongolië roept! De natuur is zo fenomenaal! Ik heb er gewoon geen woorden meer voor! Prachtige gebergtes, uitgestrekte vlaktes met yurts, wilde paarden en kuddes schapen. Dit is allemaal zo puur! Wanneer we door het dorp komen heeft een man te paard niets beters gevonden dan met zijn kudde koeien een tochtje over de weg te maken. Het verkeer baant zicht een weg tussen de koeien door. Het verbaasd me ook hoeveel kerkhoven er hier zijn. Prachtige kleine herdenkingskasteeltjes zijn in klei gemaakt. De ene al groter dan de andere. Wat een verschil met de hoopjes zand met een houten plaat in Tajikistan! Kinderen worden hier zo vaak aan hun lot overgelaten. Ze liggen vaak rond te dwalen langs de straten alsof ze op hun 4jaar al de gevaren al kennen! Of zijn wij gewoon teveel bezig met veiligheid? We zijn aangekomen bij het Issyk Kul meer en rijden naar een plaatsje aan het strand. Helaas heeft iemand dit vol gezet met yurts als hotel en is er van de rust nog weinig te vinden. We besluiten dan maar een ander padje in te slaan en te kijken naar waar het ons brengt. Een kiezelstrandje langs het meer wordt onze slaapplaats en dat van heel veel muggen precies ook! Ik kom niet meer uit mijn tent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: