DAG 42

We rijden nog even langs de supermarkt en vertrekken dan richting de grens met Rusland. Twee uur later worden we gestopt door de politie. Hij vraagt het document van de auto, maar ik heb het gevoel hem enkel een kopie te geven. Ook bij de vraag naar zijn paspoort geef ik een kopie. Ik weet dat we niets verkeerd hebben gedaan en dat maakt het zo raar. Glenn moet meekomen met de politieagent en wordt gevraagd in de auto te stappen. De andere politieagent staat met mij te praten. Hij vraagt al of we van de Mongol Rally zijn en dat geeft al een wrang gevoel. Iets later gaat hij terug naar de auto. Plots zijn ze weg met Glenn zonder iets te zeggen. Ik weet niet wat er gebeurd, maar vind het niet echt kunnen op deze manier! Iets later komen ze terug. Niet wetende waarover het gaat, vraag ik de politieagent of er een probleem is. Hij zegt dat Glenn te snel gereden heeft. Ik weet dat hij aan het afremmen was toen de snelheidslimiet plots van 100km/uur naar 50km/uur ging. Ze vragen 220$ boette. Ik zeg hen dat we het bord hadden gezien en snelheid begonnen te minderen, maar ik heb niets te zeggen en moet naar de auto. Ik roep Glenn nog dat hij zich niet mag laten doen! De agent laat hem de speedcamera zien met een ingezoomde foto waarop Glenn 98km/uur rijdt. Wanneer Glenn vraagt achter een volledige foto, begint de agent enkele minuten te zoeken op zijn camera. Hierna laat de agent een foto zien, waar hij 66km/uur op rijdt, maar de gemiddelde snelheid staat in het oranje op 58km/uur. Dit wil zeggen dat hij geen boette heeft. Toch blijven ze volhouden dat hij te snel heeft gereden en dat ze 70000KZT willen of $220. Glenn zegt hierop dat we het geld niet hebben, waarop de politieagent dreigt de auto in beslag te nemen in Almaty gedurende 7dagen. En we volgens hem niet naar Mongolië kunnen. Glenn blijft volhouden dat we enkel creditcard hebben, maar de agent blijft vragen naar de lokale munt. Glenn typt op zijn gsm dat we enkel 10000KZT hebben. Hij mag naar de auto om het geld te gaan halen. Op die moment gooit hij zijn portemonnee in de auto en pak ik een bankkaart. Glenn vraagt 2000KZT en het kassaticket waarop staat dat we juist voor 8000KZT boodschappen zijn gaan doen. Hij gaat terug naar de auto en vertelt dat we juist met de 10000KZT naar de supermarkt zijn geweest en laat hem het ticketje zien. Glenn zegt dat we enkel nog 2000KZT(€5) hebben, een creditcard en wat kleingeld. Hij dreigt opnieuw de auto in beslag te nemen, waarop Glenn zegt dat we dan maar naar Almaty moeten gaan. Hij pakt het briefje van 2000KZT uit zijn handen en geeft de papieren terug. Vervolgens moet hij maken dat hij naar de auto loopt. De andere politieagent is op die moment nog aan het kijken onder de motorkap om te verdoezelen dat ze met maffia praktijken bezig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: